Les cròniques de Nàrnia

Les cròniques de Nàrnia és una col·lecció de llibres, dels quals se n'han portat tres a les grans pantalles. Per centrar la nostra atenció en una obra concreta, prendrem "El lleó, la bruixa i l'armari" com la referència directa del nostre treball, de la qual analitzarem alguns aspectes.

A continuació us deixem la fitxa tècnica de la pel·lícula:

Títol original: The chronicles of Narnia. The Lion, the Witch and the Wardrobe.
Direcció: Andrew Adamson
País: USA
Any: 2005
Durada: 140 min
Gènere: Aventura, fantasia
Intèrprets: Tilda Swinton (Jadis, la Bruixa Blanca), Georgie Henley (Lucy), Skandar Keynes (Edmund), Anna Popplewell (Susan), William Moseley (Peter), James McAvoy (Tumnus), Jim Broadbent (Professor Kirke), James Cosmo (Santa Claus), Kiran Shah (Ginarrbrik), Liam Neeson (Aslan, veu v.o.), Rupert Everett (Fox, veu v.o.).
Guió: Andrew Adamson, Christopher Markus, Stephen McFeely, Ann Peacock. Basat en la novel·la de C.S. Lewis.
Producció: Mark Johnson
Música: Harry Gregson-Williams
Fotografia: Donald M. McApline.
Muntatge: Sim Evan-Jones, Jim May.
Disseny de producció: Roger Ford
Direcció artística: Karen Murphy, Jules Cook, Jeffrey Thorp.
Vestuari: Isis Mussenden.
Sinopsi: És una pel·lícula basada en l'obra de C.S. Lewis (anglès). La història narra les aventures de quatre germans (Lucy, Edmund, Susan i Peter) que durant la Segona Guerra Mundial troben el món de Nàrnia, al qual arriben a través d'un armari màgic mentre juguen a amagar a la casa de camp d'un vell professor que els té acollits. A Nàrnia descrobreixen un món habitat per animals fantàstics, el qual ha estat condemnat a viure en un hivern etern sota el regnat de la Bruixa Blanca, qui es fa dir reina Jadis. Els protagonistes hauran de lluitar contra ella per aconseguir deslliurar Nàrnia del seu mandat.

Podeu veure el tràiler a: https://www.youtube.com/watch?v=4KkbFe_6OXI

Anàlisi i relació amb el cristianisme

El regne que domina és fred, manté en aquest estat a tothom: tant externament com interiorment ("cors glaçats"), ha d'arribar l'Amor i ha de vèncer el mal. El Déu cristià és Amor i s'apropa als homes fent-se un d'ells. L'Aslan simbolitza Déu mateix. En un món de bèsties, pren la forma de lleó que és el "rei de les bèsties".

Els protagonistes (dos fills d'Adan i dos fills d'Eva, per tant, humans) es veuen immersos en una profecia que, encara que en un primer moment els faci sentir com a salvadors, els tindrà atrapats obligant-los a enfrontar-se amb el mal (La Bruixa Blanca). Al llarg de la història reben regals (dons) i presenten característiques humanes (dons i febleses). Un d'ells, l'Edmund, es troba enganyat per la mentida i dominat per l'enveja, per la qual cosa traeix els seus germans buscant benefici propi. En aquest cas es presenta una "lluita interior" entre el bé i el mal.

L'escena de la Lucy i la Susan acompanyant l'Aslan al moment del sacrifici és paral·lela al moment que Jesús es troba a l'Hort de les Oliveres amb els seus deixebles abans que fos entregat als romans. Podem afegir que són elles dues (dones) qui l'acompanyen en el sofriment i són les primeres en saber de la seva ressurrecció. Això mateix succeeix amb Jesús, les dones l'han acompanyat al llarg de la passió i són les primeres que saben que ha tornat a viure.

Déu arriba als homes i se sacrifica per ells perquè quedin perdonats. En el cas de l'Edmund, l'Aslan se sacrifica per ell, en el seu lloc, perquè els seus actes (deutes) quedin saldats. Aquest fet no s'acaba en la mort, sinó que continua amb una ressurrecció, la victòria de l'Amor i la Vida sobre el mal i la mort.

Escena en què Aslan ressuscita. Recorda plenament la iconografia de Jesús ressuscitat.
Després de la mort, l'altar del sacrifici es trenca i Aslan ressuscita. És una clara referència al sepulcre obert i buit un cop Jesús ha ressuscitat. També pot fer referència al vel del temple, que s'esquerda per la meitat quan Jesús mor.


Escena d'Aslan ressuscitat. La Susan i la Lucy són les primeres en saber-ho.
Sepulcre obert i buit un cop Jesús ha ressuscitat.

Els germans, quan saben la missió que tenen se senten desprotegits i petits. És gràcies a l'ajuda de l'Aslan que se sentiran amb força per continuar la seva tasca. De la mateixa manera es concep Déu al cristianisme: els homes ens sentim petits i desprotegits en moltes situacions. Ell ens dóna força per continuar amb els nostres propòsits.

L'Aslan, a més a més, dóna "alè de vida". Aquest és un símbol plenament bíblic. A la pel·lícula es representa quan els éssers convertits en pedra/gel tornen a viure gràcies al buf de l'Aslan.

Un altre fet que trobem paral·lelisme amb la Bíblia és el fet que, al moment del sacrifici d'Aslan, la Bruixa Blanca talli la melena del lleó. És una referència a Samsó, qui va perdre la força quan li van tallar els cabells. En la lluita final del film, la Reina Jadis duu posada la melena en signe de força i de la derrota d'Aslan.

La Bruixa Blanca duu la melena d'Aslan en signe de victòria i poder.

Els protagonistes són nens. Jesús deia "deixeu que els nens vinguin a mi". També podem afegir que no sempre podem trobar o veure l'Aslan. Hem d'estar oberts a tenir un encontre amb ell i tenir fe, de la mateixa manera que passa amb el Déu cristià.

Un altre aspecte que podem relacionar és el perdó. Els problemes que sorgeixen a la pel·lícula se solucionen a partir de la reconciliació de molts personatges: els actes de l'Edmund són perdonats mitjançant el sacrifici d'Aslan i es recupera la confiança entre els germans gràcies al perdó.

L'Aslan es troba amb l'Edmund. Reconciliació i perdó.

Per tant, els aspectes clau que trobem a la pel·lícula i que podrien ser relacionats amb el cristianisme s'engloben en: la missió/projecte que l'Aslan (Déu) té pensat per a cadascú, la força de la unitat, la lluita contra el mal actuant amb Amor, la naturalesa humana i la Fe.

No hay comentarios:

Publicar un comentario